Kissan ruokinta ja ruoka-ajat: Säännöllisyyden merkitys ja oikeat annoskoot

Tiesitkö, että luonnossa elävä kissa, joka hankkii ravintonsa itse, voi saalistaa kymmeniä kertoja päivässä? Käytännössä tällaisen kissan päivä koostuu ympäristön tutkimisesta, metsästämisestä ja levosta. Siksi säännöllisyys ja sopivat ruoka-ajat ovat tärkeä osa kissan ruokintaa.

Miten paljon kissa syö kerrallaan?

Kissan hyvin tyypillinen saalis, hiiri, painaa noin 10-30 grammaa. Saalistaminen itsessään kuluttaa energiaa hyvin runsaasti, joten kaiken ravintonsa saalistava kissa syö tällaisia aterioita jopa kymmenen päivässä1. Kissan vatsalaukku ei kuitenkaan ole järin suuri, joten luonnollinen saaliin koko antaa hyvin viitteitä siitä, kuinka pieniä annoksia kissa syö kerrallaan.

Kotikissaa ei ole kuitenkaan tarvetta ruokkia kymmentä kertaa päivässä. Se ei myöskään saalista, joten sen energiantarve on ylipäätään pienempi, kuin kokonaan ravintonsa saalistavan kissan. Tämä kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelee kissansa ruokavaliota. Kissanruokapurkit ja -pussit harvoin ovat täsmällisiä annoskokoja, vaan viitteellisiä!

Kun haluat selvittää sopivan ruoka-annoksen koon, aloita punnitsemalla kissa. Helpoiten vastauksen saat, kun tarkastat kissasi painon avulla ruokapurkin tai -pussin kyljestä ruokintasuosituksen oikean painon kohdalta, ja jaa kokonaismäärä päivän ruokintakertojen kesken. Esimerkiksi Miamor Feine Beute ruokintasuositus on 4 kg aikuiselle noin 200 g, jolloin kyseisen suosituksen voisi jakaa vaikkapa neljään 50 gramman annokseen annettavaksi vuorokauden mittaan.

Ravinnontarpeeseen vaikuttaa kuitenkin vahvasti kissan elämä: jokainen kissa on yksilö, ja varsinkin aktiivinen kissa tarvitsee enemmän ruokaa kuin mitä purkin kyljessä suositellaan. Kissan ravitsemuksen ammattilainen tai vaikka eläinlääkäri voi myös avustaa sinua laskemaan kissalle sopivan annoksen. On kuitenkin muistettava, että laskemalla saadut arvot ovat aina valistuneita arvioita, eivät tarkkoja totuuksia. Varsinkin laihdutuksessa tarkan arvon laskeminen on kuitenkin monesti hyödyksi.

Ruokintakertoja olisi hyvä mahduttaa päivään useita

Vaikka päivään ei tarvitsekaan lisätä kymmentä ruokintakertaa, tutkimusnäytön mukaan kissa hyötyy useista eri aterioista päivän aikana.

Mm. Ligout et al2 huomasivat, että jos kissalle annetaan mahdollisuus, se mieluusti syö useita pieniä aterioita päivässä. Samalla kävi ilmi, että mikäli kissan energiansaantia rajoitetaan (esim. laihdutus), kissa syö isompia aterioita lyhyemmillä väleillä eli paikkaa kokemaansa energiavajetta.

Sen lisäksi Camara et al3 tutkimuksessa havaittiin, että vähintään neljä kertaa päivässä ruokitut kissat olivat fyysisesti aktiivisempia. Tämä saattaa auttaa esimerkiksi silloin, kun halutaan aktivoida kissaa, joka on kotona ollessaan passiivinen.

Aterioiden runsas määrä päivässä on kissalle siis lajityypillistä ja ylläpitää esimerkiksi kissan hyvinvointia. Esimerkiksi koko päivän ruoka-annoksen jakaminen vaikkapa kolmeen tai neljään ateriaan on usein sopiva kultainen keskitie ihmisten ja kissan tarpeiden välistä.

Tarvittaessa kaupallisesti on saatavissa myös ajastimella toimivia ruokakuppeja, jolloin voit annostella osan ruoasta annettavaksi helposti ihan yöaikaankin. Kupin alle voi laittaa pakastimessa säilytettävän kylmätyynyn, jolloin märkäruoka säilyy tuoreena kupin aukeamiseen saakka.

Vältä vapaata ruokintaa, jos kissasi on ylipainoinen tai siihen taipuva

Siinä, missä vapaa ruokinta on kissan kannalta hyvin luonnollista – kissa syö pieniä määriä kerrallaan usein päivän aikana – se kuitenkin altistaa esimerkiksi ylipainolle, varsinkin jos kissa ei liiku tarpeeksi. Ylipainoiset kissat eivät yleensä liiku vapaaehtoisesti yhtä paljon, kuin sopusuhtaiset lajitoverinsa4. Aktiivisuuden lisääminen on yksi laihdutuksen peruspilareista; ei niinkään siksi, että massaa saataisiin nopeasti laihdutettua, vaan siksi, että elämän mielekkyys paranisi ja kissa saisi hyvää oloa myös muista asioista, kuin vain kulutetusta ruoasta.

Aktiivisuutta kannattaakin siis tukea virikkeistämisen keinoin, jotta pystymme välttämään esimerkiksi tylsistymiseen syömisen ja siitä johtuvan ylipainon.

Jos haluat siirtää kissan pois vapaalta ruokinnalta (esim. kuivaruoka), aloita ensin ottamalla ruoka tarjolta pois vaikkapa 3–4 tunniksi. Seuraavaan ruoka-aikaan ota aktivoiva tyyli ruokailuun: jo kuivaruoka-aterian heittely yksi nappula kerrallaan voi lisätä kissan aktiivisuutta ja ruokailun mielekkyyttä. Voit jättää ruoan tarjolle taas kunnes otat sen pois, ja jatkat aktivoinnin kanssa.

Kissan kanssa mitään muutoksia ei kannata tehdä yhtäkkisesti. Aloita pienestä, ja venytä hitaasti ruokintavälejä, kunnes päästään ruoka-aikoihin. Ruoka-aikoja kannattaa alkuun olla päivässä runsaammin!

Haluatko apua kissan ruokintaan tai neuvoja kissan ruokavaliosta?

Ruokavalioneuvonnassa otetaan huomioon omistajan elämäntilanne ja kissan elämään vaikuttavat tekijät kokonaisuutena. Ruokavalio ja annoskoot mietitään yhdessä niin, että ne tukevat molempien, kissan ja omistajan hyvinvointia. Varaa aika!

Tekstissä käytetyt lähteet

1 Kissanhoidon käsikirja (Ylikorpi, 2018)
2 Cats reorganise their feeding behaviours when moving from ad libitum to restricted feeding (Ligout et al, 2020)
3 The daytime feeding frequency affects appetite-regulating hormones, amino acids, physical activity, and respiratory quotient, but not energy expenditure, in adult cats fed regimens for 21 days (Camara et al, 2020)
4 Overweight adult cats have significantly lower voluntary physical activity than adult lean cats (Godoy & Shoveller, 2017)

Jätä kommentti

"Olemme todella tyytyväisiä Riikan palveluihin. Meillä on kahden kissan välillä kärhämää, joten käännyimme Riikan puoleen. Kotikäynnillä saimme paljon hyviä vinkkejä ja myös etätapaamisessakin saimme vielä lisää työkaluja. Riikan vinkeillä pääsimme aloittamaan kissojen välien korjausta (joka voi viedä vuosiakin) ja jo kk päästä näimme tuloksia. Riikka antaa rohkeasti palautetta, mutta on myös ymmärtäväinen ja helposti lähestyttävä. :) Suosittelemme ehdottomasti Riikkaa avuksi kissatalouden ongelmatilanteisiin. "

- Pekko, Tilda sekä isäntä ja emäntä-