Kunpa asiat olisivat yksinkertaisia

Joskus kissaneuvojan työ muistuttaa salapoliisityötä enemmän, kuin varsinaisesti kissan koulutusta. Usein ongelmia voisi kuvata palapelinä, jossa on eri kokoisia paloja — ja emme aina edes tiedä, missä keskimmäiset palat ovat. Siksi kissan ongelmakäytöstä aletaan ratkaista haastattelemalla omistajaa, tarkkailemalla käytöstä ja muodostamalla kattava kokonaiskuva tilanteesta.

Nykyaikaa leimaa nopeiden ratkaisujen malli: kissan pissaongelmissa kehotetaan siirtämään kissanvessaa ja yöhuutamisessa välttämään kissan huomioimista. Ongelmilla on kuitenkin jokin syntysyy, joka ei parane oireita hoitamalla, ja siksi usin on tärkeämpää selvittää asioiden alkupiste, kuin hoitaa vaan pelkkää oiretta. Kaikki asiat vaikuttavat kaikkeen, sillä kissa on, kuten kaikki elolliset oliot, kokonaisuus ja elää ympäristössään.

Hyvinvointi koostuu useasta eri asiasta – eikä välttämättä vain yhden asian muuttaminen auta tarpeeksi

Hit and miss -tyyppisellä ajattelulla voidaan myös jotain asiaa hetkellisesti parantaa, mutta ratkaisujen ollessa merkityksettömiä ongelmakäyttäytymisen kitkemisen kannalta, korjaaminen jää puolitiehen ja tilanne voi päätyä jopa lähtötilannetta huonommaksi. Tutkimuksissa on huomattu, että esimerkiksi virikkeistämisen lopettaminen voi johtaa eläimen hyvinvoinnin huononemiseen1.

Tulokseton asioiden muuttaminen saattaa myös viedä omistajan loppuunpalamisen partaalle, sillä herkästi tuntuu siltä, ettei mikään kokeiltu auta. Vaihtoehtoja on vaikea nähdä, kun ihminen on väsynyt ja myrskynsilmässä.

On siis hyvin tärkeää koota kaikki mahdolliset palaset palapelilaudalle ja sovitella ne yhteen. Teki tämän omistaja itse tai ammattilainen — kuten eläinlääkäri, kissakouluttaja tai eläintenkouluttaja — omistajaa haastattelemalla, on hyvä käydä läpi systemaattisesti kaikki kissan hyvinvointiin liittyvät asiat avoimin mielin. Tämä voi tarkoittaa sitä, että omistaja kokeilee jo kokeiltuja asioita uudelleen, usein yhteisvaikutuksessa toisiinsa, ja pitää myös päiväkirjaa jakson ajan.

Vaikka asia itsessään on yksinkertainen, voi syyn selvittäminen olla silti vaikeaa

Syntysyy käytökselle ei ole välttämättä iso ja se saattaa olla helposti korjattavissa, mutta joskus se voi olla vaikeasti nähtävissä jo kehittyneen oirekäytöksen alta. Eläin muuttaa käyttäytymistään aina syystä, ja muutos saattaa aiheuttaa ketjureaktion: käytöksen muuttuminen tuo uusia oireita, joiden alle varsinainen syy painuu.

Esimerkiksi koko elämänsä satunnaisesti hutipissannut kissa voi kärsiä pahasta ummetuksesta, jonka vuoksi se on alkanut karttaa laatikkoa. Ummetus voi liittyä esimerkiksi krooniseen kipuun tai epäsopivaan ruokavalioon. Tällöin kissan virtsan tutkiminen eläinlääkärillä ei välttämättä vie meitä ongelman ytimeen, vaan vasta se huomio, että kissa ponnistaa ulostaessaan pitkään ja saattaa maukua mennessään laatikolle — tai lähtee sieltä kuin tykinsuusta.

Älä käsitä väärin: hutipissaileva kissa täytyy ehdottomasti viedä eläinlääkärin tarkastettavaksi. Vaikka syy ei pissasta selviäisikään, on kuitenkin mahdollista, että se on silti terveydellinen, eikä ”korvien välissä”.

Ratkaisut ovat aina yksilöllisiä, sillä kissa on yksilö

Sosiaalinen media on vertaistuellisesti huikea resurssi, mutta siellä annetaan hyvin usein vinkkejä sillä ajatuksella, että yksi ratkaisu käy kaikille. Suosittelen käyttämään lähdekritiikkiä ehdotusten kanssa — ne kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon, mutta älä lannistu, jos sinun kissasi ei mahdu siihen muottiin, joka keskustelupalstoilla esitetään.

Kissa, kuten mikä tahansa nisäkäs, on kokonaisuus. Kaikki asiat vaikuttavat kaikkeen. Pidä siis mieli avoimena, ja listaa kaikki mieleentulevat tekijät kissan ympäriltä piirtäessäsi karttaa kissan hyvinvoinnin tasosta: esimerkiksi ympäristö, resurssit, perhetilanne, terveydentila sekä muut kissat ja eläimet kaikki vaikuttavat niin kissaan, mutta myös toisiinsa ja sitä kautta välillisesti juuri tämän kissan käytökseen. Se, miten kissa leikkii, käyttää erilaisia tasoja tai syö — kaikki nämä asiat ovat merkityksellisiä myös ongelmakäyttäytymisen syntymisen ja näkymisen kannalta, vaikka alkuun ei siltä tuntuisikaan. Oppimishistorian vaikutusta ei myöskään voi vähätellä.

Ratkaisut ovat aina yksilöllisiä ja ne tulisi työstää omistajan kanssa yhteistyössä, jotta ne sopivat parhaalla tavalla arkeen ja tulevat käyttöön. Ehdotettu ratkaisu on hyödytön, jos sen luettuaan omistaja ei pysty toteuttamaan sitä omassa arjessaan.

Haastattelu, tulosten analysointi, ratkaisujen suunnittelu ja suunnitelmassa pysyminen kuulostavat harvasta ihmisestä houkuttelevilta asioilta, mutta usein vievät tilannetta paljon enemmän eteenpäin, kuin suunnittelemattomat kokeilut. Ideaalisti asioita voidaan ratkoa omistajan, eläinlääkärin, eläintenkouluttajan tai muun alan ammattilaisen, kuten vaikkapa eläinfysioterapeutin, kanssa yhteistyössä tiiminä.

1 Frustration and perseveration in stereotypic captive animals: Is a taste of enrichment worse than none at all? (Latham & Mason, 2010)


Onko kissallasi ongelmakäytöstä? Tarvitsetko tukea vaikeassa tilanteessa kissan kanssa? Voit ottaa yhteyttä kevyellä kynnyksellä varaamalla pulmapuhelun (30 min/30 €). » Varaa aika.

Jätä kommentti

"Olemme todella tyytyväisiä Riikan palveluihin. Meillä on kahden kissan välillä kärhämää, joten käännyimme Riikan puoleen. Kotikäynnillä saimme paljon hyviä vinkkejä ja myös etätapaamisessakin saimme vielä lisää työkaluja. Riikan vinkeillä pääsimme aloittamaan kissojen välien korjausta (joka voi viedä vuosiakin) ja jo kk päästä näimme tuloksia. Riikka antaa rohkeasti palautetta, mutta on myös ymmärtäväinen ja helposti lähestyttävä. :) Suosittelemme ehdottomasti Riikkaa avuksi kissatalouden ongelmatilanteisiin. "

- Pekko, Tilda sekä isäntä ja emäntä-