Miten eläintenkouluttaja voi auttaa sinua kissojen käytöshaasteissa?

Kissat ovat arvoituksellisia eläimiä. Tai se on monen mielikuva niistä. Olen toiminut eläinsuojelutyössä ja auttanut uuteen kotiin kymmenen vuoden aikana noin tuhat kissaa – ja majoittanut jopa satoja kotonani ennen uuteen kotiin lähtemistä. Tuo kymmenen vuotta on sisältänyt runsaasti ongelmanratkaisua ja kurkistuksen kissan mieleen. Ja siksi lähdin opiskelemaan eläintenkouluttajan ammattitutkintoa vuonna 2022 – että voisin antaa parempaa kissojen käytösneuvontaa.

Usein ongelmat tuntuvat aika valtavilta, kun niitä katsoo läheltä

Neuvoessani kissojen omistajia ja sijaiskoteja hahmotin usein tilanteen helpommin, koska olin tilanteessa ulkopuolinen. Syy-seuraussuhteet on yksinkertaisesti joskus helpompi hahmottaa ottamalla askeleen taaksepäin.

Usein pienet ongelmat alkavat paisua lumipalloina eteenpäin. Kun ne paisuvat, ne saattavat alkaa vaikuttaa myös muuhun elämään. Tämä korostuu varsinkin kissojen välisissä ongelmissa.

Eläintenkouluttaja on tulkki eläimen ja ihmisen välillä, ja usein osaa etsiä näitä pienempiä ongelmia. Tai jos vahinko on jo tapahtunut, ja diilataan lumipalloista muodostuneen lumiukon kanssa, eläintenkouluttajan avulla löydetään asiaan vaikuttavat pallot.

Kissaako ei voi kouluttaa? Mitä on kissaneuvonta?

Syy, miksi päädyin käyttämään ”Kissaneuvonta”-nimeä, juontaa siihen, että moni yhä näin 2020-luvullakin ajattelee, ettei kissaa voi kouluttaa. Kissa ei ole yhtä kerkeä opiskelemaan, kuin useimmat koirat, mutta usko pois: se oppii aivan yhtä hyvin.

Monesti myös huomaamattamme.

Siinä missä kissahaasteiden (kuten ei muidenkaan eläimiin liittyvien haasteiden) koulutus ei ole avaimet käteen -tyyppistä ongelmanratkaisua, usein koulutuksen ja oppimisen keinoin voimme lieventää, tai joskus jopa ratkaista tilanteen. Koulutusta yhtenä keinona ei kannata siis ylenkatsoa.

Loppujen lopuksi, onhan oppiminen on vaikuttanut kissoille monien häiriökäytösten syntyynkin! Esimerkiksi ovien raapiminen tai yöllinen naukuminen ovat monesti lähtöisin tilanteesta, jossa ihminen on vahingossa opettanut kissalle sen, että käytöksestä seuraa jotain kissan mielestä mukavaa.

Rankaisuperusteisia metodeitä käytetään yhä, mutta ne ovat vanhentuneita ja epäeettisiä. Suihkepullolla veden nenälle suihkiminen ”opetusmielessä” usein saa kissan vain ärsyyntymään ja menettämään luottamuksen omistajaansa, ja käytös jatkuu yhä – usein siksi, koska vahviste käytökselle voi olla yhä olemassa eikä muutu mihinkään. Rankaisusta muodostuu vain hidaste, mutta rankaisu itsessään voi aiheuttaa haasteita muihin luottamusta vaativiin tilanteisiin.

Eläintenkouluttaja voi auttaa monessa

Oli mielen päälläsi sitten kysymys kissan käytöksestä tai haluat pikakurssin aktivoinnista, sinua kiinnostaisi opiskella temppuja kissan kanssa tai lääkityksen annostelu tuottaa haasteita, täällä olen sinua varten. En tuomitse aiempia tapoja, vaan tavoitteeni on auttaa sinua ja kissaasi eteenpäin niin, että yhteiselosta tulee jälleen mukavaa.

Teen yhteistyötä useiden eri eläinlääkäreiden kanssa ja ohjaan myös herkästi tarkastukseen, jos käytöksen taustalla voisi olla kipu. Tällöin kouluttamisen aloittaminen olisi turhaa, mutta myös epäeettistä.

Ollaan yhteydessä!

» Varaa aika ajanvarauksesta

Olen Suomen Eläintenkouluttajat ry:n jäsenyrittäjä ja sitoudun yhdistyksen eettiseen ohjeistukseen.

Jätä kommentti

"Olemme todella tyytyväisiä Riikan palveluihin. Meillä on kahden kissan välillä kärhämää, joten käännyimme Riikan puoleen. Kotikäynnillä saimme paljon hyviä vinkkejä ja myös etätapaamisessakin saimme vielä lisää työkaluja. Riikan vinkeillä pääsimme aloittamaan kissojen välien korjausta (joka voi viedä vuosiakin) ja jo kk päästä näimme tuloksia. Riikka antaa rohkeasti palautetta, mutta on myös ymmärtäväinen ja helposti lähestyttävä. :) Suosittelemme ehdottomasti Riikkaa avuksi kissatalouden ongelmatilanteisiin. "

- Pekko, Tilda sekä isäntä ja emäntä-