Laadukas märkäruoka kissalle: miten valitsen kissan ruokavalion?

Jokaisen kissan ruokinta on yksilöllistä, mutta muutama pääperiaate pätee kaikkiin: luonnostaan kissa on valikoiva lihansyöjä, joka kuluttaa saaliinsa kokonaisuudessaan, nenänpäästä hännänpäähän. Kissa ei myöskään tarvitse ruokaansa vihanneksia, mutta se tarvitsee kyllä runsaasti kosteutta! Laadukas märkäruoka kissalle sisältää runsaasti eläinperäistä proteiinia, nestettä, maltillisen määrän rasvaa, pienen määrän kuitua ja tärkeintä kaikista: maistuu kissalle.

Tervetuloa sukeltamaan kissan ruokinnan kiehtovaan maailmaan. Yritän auttaa sinua pääsemään alkuun sopivan ruokavalion löytämisessä kissallesi.

Kissa on lihansyöjä

Luonnollisinta kissan saalista ovat hiiret. Jos kissa eläisi saalistamalla, se söisi kymmeniä hiiriä päivänsä aikana, usein painottuen aamu- tai iltahämärään, kun hiiret ovat aktiivisimmillaan. Kissa on valikoiva lihansyöjä (eng. obligate carnivore), joka tarkoittaa sitä, että se syö luonnostaan ainoastaan lihaa. Sen saaliseläimissä on kuitenkin jonkin verran sulamatonta eläinkuitua (ja saaliseläinten vatsassa kasvikuitua), jotka hoitavat sen suolistoa.

Hiiren koostumusta tarkastelemalla saammekin hyvän kuvan siitä, mitä kissan ravinto pitäisi sisällään. 100 g:ssa hiirtä on…

 • 70 % nestettä
 • 19 % proteiinia
 • 6,3 % rasvaa
 • 1,7 % hiilihydraatteja
 • 663 mg kalsiumia (Ca)
 • 498 mg fosforia (P)
 • Ca:F -suhde 1.33

Yllä lainatun analyysin kokonaisuudessaan löydät täältä.

Tätä mallia ei kannata kuitenkaan pitää kiveen hakattuna absoluuttisena totuutena. Kaikki hiiret eivät ole samanlaisia, eikä luonnossa ole erikseen kissanpennuille tai seniorikissoille tarkoitettuja hiiriä, joissa optimaalinen ravintoaineiden saanti olisi turvattu. Ruokintateollisuuden myötä myös ymmärrys siitä, mitkä tekijät vaikuttavat kissan hyvinvointiin, on kasvanut hurjasti. Vaikka tutkimusta on vielä hyvin maltillinen määrä, voidaan kuitenkin sanoa, että kissa hyötyy esim. tiettyjen asioiden ruokavalioon lisäämisestä!

Laadukas märkäruoka kissalle

Kun valitaan kissan pääasiallista ruokavaliota, usein suosittelen lämpimästi nimenomaan märkäruokaa. Tämä johtuu siitä, että alkuperäisesti aavikkoeläimenä kissalla on hyvin heikko janon tunne, sillä sen biologia on kehittynyt niin, että se saa tarvitsemansa nesteen yleensä saaliseläimestään. Kissa siis tarvitsee ruoastaan kosteutta noin 70-80 %!

Teollista märkäruokaa on useanlaista. On täysmärkäruokaa, täydennysmärkäruokaa, raakalihapullia… Nykyään voidaan puhua jo jopa runsaudenpulasta, ja kuka tahansa tuntisi olonsa hämmentyneeksi kissanruokaosastolla.

Mistä lähden liikenteeseen, kun valitsen kissan märkäruokaa?

 1. Onko kissallasi erityistarpeita, onko se esimerkiksi pentu tai seniori? Eri ikävaiheissa kissoilla on erilaiset tarpeet, ja siksi ruoka kannattaa valita ikävaiheen mukaisesti. Jos kissasi on leikattu, kannattaa valita ruoka nimenomaan leikatulle kissalle, sillä leikattu kissa lihoo nopeasti.
 2. Kurkkaa tuoteseloste. Tuoteselosteessa kerrotaan raaka-aineet siinä järjestyksessä, kuinka paljon niitä tuotteessa on. Kissa on lihansyöjä, joten tuoteselosteen ensimmäisinä ainesosina pitäisi olla lihat ja eläinperäiset tuotteet.
 3. Tarkasta, onko ruoka täysruokaa vai täydennysruokaa. Täysruokaan on lisätty vitamiineja ja valmistaja sitoutuu siihen, että se täyttää kissan ravitsemukselliset tarpeet myös vitamiinien ja hivenaineiden osalta. Täydennysruokaan ei ole lisätty vitamiineja tai kivennäisaineita, ja sitä nimensä mukaisesti annetaan vain täydennysruokana.

Märkäruoan koostumus

Kurkataan vielä vähän tarkemmin siihen, mitä ruoka sisältää. Alla on muutama pussimuotoinen täysmärkäruoka taulukossa vertailtavana ravintoaineidensa puolesta. Nämä kaikki ovat sellaisia ruokia, joissa on lisätty vitamiineja ja hivenaineita.

RavintoaineMiamor Ragout
Royale in Gravy
kana & lohi
Bozita Chunks
in Jelly Pouch
kananmaksa
Animonda
Carny Pouch
lihalajitelma
Latz
”As good as
it looks”
raakaproteiini /
valkuainen
8.0 %8.5 %11.5 %11.5 %
raakarasva5.0 %4.5 %6.5 %2.5 %
raakakuitu0.3 %0.5 %0.5 %0.05 %
raakatuhka /
hehkutusjäännös
2.5 %2.0 %1.8 %2.5 %
kosteus82 %82 %79 %82 %
Lähteet tarkastettu 20.2.2023 Zooplus (linkit otsikoissa).
Huomaathan, että yllä olevat määrät on ilmoitettu ruoan kosteus mukaan lukien. Jos haluat vertailla ruoan proteiini- ja rasvapitoisuuksia esim. kuivaruokaan, molemmista täytyy ensin laskea kosteusprosentti pois!

Raakaproteiinilla / valkuaisella tarkoitetaan proteiinin määrää ruoassa. Valitettavasti valmistajan ei tarvitse eritellä, onko käytetty proteiini kasvis- vai eläinlähtöistä. Siksi etiketinlukutaito on tärkeää: kissanruoassa käytetään myös kasviproteiinia, jolla kokonaisproteiinin määrää saadaan nostettua. Kissa ei kuitenkaan lihansyöjänä pysty hyödyntämään kasviproteiinia optimaalisesti. Huonolaatuinen proteiini ei sula kunnolla, joka aiheuttaa enemmän ulostemassaa, ilmaa suoleen ja myös suolen ärtymistä. Voit välttää huonolaatuisen märkäruoan ostamista tutkimalla valmistusaineluettelosta sen, onko tuotteessa käytetty runsaasti kasvisaineksia.

Raakarasva kertoo tuotteen rasvapitoisuuden. Raakakuidulla tarkoitetaan imeytymättömien kuitujen osuutta. Kuidut ovat kissalle myös tärkeitä, joskin niiden pitoisuus ruoassa on hyvä pitää matalana. Yleisesti hiiriä saalistava kissa saisi eläinkuitua (saaliseläimen luut, nahka, turkki, jänteet jne.), jotka hoitavat kissan suolistoa ja lisäävät ulostemassaa ehkäisten ummetusta, mutta teollista ruokavaliota syövä kissa hyötyy myös maltillisesta määrästä kasvikuitua.

Raakatuhka / hehkutusjäännös tarkoittaa yleisesti ottaen kivennäisaineita, eli epäorgaanisia aineita, jotka eivät pala analyysia tehdessä. Se ei ole siis ruokaan lisättyä tuhkaa, vaan esimerkiksi kissalle tärkeitä kivennäisaineita, kalsiumia ja fosforia.

Minkä märkäruoan siis valitsen?

Koska informaatiota on runsaasti tarjolla ja sitä yleensä seuraa informaatioähky, annan kaksi nyrkkisääntöä: valitessasi märkäruokaa muista tarkastaa ruoasta valmistusaineluettelo ja ainesosat, sekä tarkkaile, että proteiinin määrä on korkea (mutta mahdollisimman paljon siitä olisi eläinperäistä proteiinia).

Suosittelen lämpimästi välttämäään myös viljaa ja sokeria. Niitä kissa ei märkäruoassaan tarvitse.

Kun vaihdat märkäruokaa, muista tehdä vaihdos hitaasti, esimerkiksi sekoittamalla n. 1 teelusikallisesta uutta märkäruokaa aina vanhaan ruokaan muutaman päivän ajan, lisäten uuden ruoan määrää päivittäin. Varsinkin, kun tehdään vaihdosta runsaampaan eläinproteiinin määrään, on todennäköistä, että kissan suoli reagoi tähän joko ripulilla tai ummetuksella. Maitohappobakteeri on loistava lisä totutteluvaiheeseen.

Moni ajattelee vielä yhä nykyäänkin, että hinta korreloisi ruoan laadun kanssa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa: myös edullinen ruoka voi olla ihan laadukasta, ja laadukasta ruokaa voi löytää nykyään myös esimerkiksi marketista. Kurkkaa hyviä suosituksia esimerkiksi Kissojen kauppalista -sivulta Facebookista.

Autan mielelläni ruokavalion koostamisessa

Jos jokin asia jäi mietityttämään, tarjoan myös ruokintaneuvontaa ja avustan sopivan ruokavalion koostamisessa. Opiskelen Taitotalon erikoisammattitutkintoa kissan ruokinnan osatutkintona, ja takanani on kymmenen vuoden kokemus monenlaisista kissoista.

Varaa aika tai ota yhteyttä riikka@kissaneuvonta.villitassu.fi!

4 kommenttia artikkeliin ”Laadukas märkäruoka kissalle: miten valitsen kissan ruokavalion?”

 1. Hei !
  Minulla on 18 v vanha Lilli kissa. Hän on tyttäreni kissa , joka on muuttanut luokseni kolme vuotta sitten. Hän on syntynyt hännättömänä, ja on aika tuhdissa kunnossa( pulska) Kun syötin hänelle kaupan märkäruokia, hän oksensi hyvin usein. Aloin syöttämään hänelle kanan filettä, oksentelu loppui kokonaan. En syötä mitään muuta ruokaa kuin kanaa kaksi kertaa päivässä. En tarjoile myöskään nappuloita tämän paino ongelman vuoksi. Eläinlääkärissäkin olen Lillin käyttänyt, kaikki arvot ovat hyvät, ja lääkäri sanoi kissan olevan lihaksikas ja kookas. Ehkä jokin aineenvaihdunnan ongelma saattaa olla…..lääkitystä ei ehdottanut.
  Olisiko syytä alkaa syöttämään jotain kaupan märkäruokaa, jossa olisi kaikki mahdolliset vitamiinit ja hivenaineet ? Mikä se ruoka voisi olla nimeltään?
  Lilli tykkää kovasti kanasta, ja juo vettä mielestäni riittävästi, kakkaa kerran päivässä .
  Luonteeltaan on aina ollut aika rauhallinen.

  Vastaa
  • Moi Marja! Hienoa, että teille on sopiva ruoka löytynyt. Joskus erilaiset proteiinit saattavat ärsyttää kissan ruoansulatuskanavaa ja siksi oksennus tulla tietyistä märkäruoista.

   Lisävitamiinin ja kalsiumin käyttö olisi kuitenkin suositeltavaa, sillä kananfileessä vitamiineja ja hivenaineita ei ole valitettavasti niin monipuolisesti, kuin kissa tarvitsisi. Vinkkaisin sinulle valmisteeksi Trovetin VMS Balancen, joka on helppo lisätä kananfileeseen täydentäväksi vitamiinien osalta jauheena. Kalsiumia kissa tarvitsisi tähän lisäksi, määrä vaihtelee kissan painon mukaan (väh. 100 mg/metabolinen elopainokilo). Ota yhteyttä, jos haluaisit että vilkaistaan lisävitamiinien tarkkaa määrää.

   Suosittelen myös kokeilemaan, menisikö kananfileetä rakastavalle kissalle myös esimerkiksi kanan koipireisi, kanan sydän ja kanan kivipiira, niin ruokavalio monipuolistuisi jo kertaheitolla! 🙂

   Vastaa
 2. Moi! Minulla on 2 -vuotias maatiaiskissa Lila, ja hän on ollut meillä nyt puoli vuotta. Hän on vähän kerännyt painoa ja mietinkin miten voisin sitä hieman laskea. Hän painaa noin 3,5kg ja on lihonut meille tullessaan noin 200-300grammaa. Hän syö 6 kertaa päivässä ruokinta-automaatista tarjoiltuna. Aamupäivällä hän syö 1pussin dagsmarkin märkäruokaa kastikkeessa jaettuna 2 osaan, lisäksi päivän aikana hän saa raakaa lihaa, joko broilerin sydämen, kivipiiraa, sian sydäntä, näitä pienen palan. Iltapalaksi hän saa 1 thrive purkin jaettuna kolmeen osaan. Satunnaisesti hän saa kananameja koulutustilanteessa. Mietin että mistä lähtisin vähentämään, vai pyrinkö vain lisäämään liikuntaa.

  Vastaa
  • Moi Maaria! Kiva että jätit kommenttia ja pahoittelut pitkästä vastausajasta. Noilla spekseillä lähtisin ensimmäisenä punnitsemaan lihan määrää, koska pusseja on helpompi tarjoilla ”standardiannos” päivittäin. Liha on erinomainen lisä kissan ruokavalioon, mutta sillä voisi esimerkiksi korvata iltapalan osaksi tai kokonaan; toisaalta Thriven purkkiruoka on usein vähärasvaisempi vaihtoehto. Koen kuitenkin, että vaihteleva liha on todennäköisesti kissalle mieleisempi ja siinä kissa pääsee myös vähän jäystämään asioita. Ruoilla voi vuorotella, jolloin joinain iltoina iltapala olisi vaihtuva liha ja joinain Thriven purkkiruoka.

   Lihojen kaloripitoisuuksia pääsee kurkkimaan esim. Finelistä hakemalla, ellei paketissa suoraan ole kcal/100 g määrää.

   Jos haluat pitää kuitenkin saman verran ruokintakertoja päivässä, jaa Dagsmarkin märkäruokapussi kolmeen osaan, jolloin saat siitä kolme eri ateriaa kahden sijaan.

   Toivottavasti tämä helpotti pohdintojen kanssa!

   Vastaa

Jätä kommentti

"Olemme todella tyytyväisiä Riikan palveluihin. Meillä on kahden kissan välillä kärhämää, joten käännyimme Riikan puoleen. Kotikäynnillä saimme paljon hyviä vinkkejä ja myös etätapaamisessakin saimme vielä lisää työkaluja. Riikan vinkeillä pääsimme aloittamaan kissojen välien korjausta (joka voi viedä vuosiakin) ja jo kk päästä näimme tuloksia. Riikka antaa rohkeasti palautetta, mutta on myös ymmärtäväinen ja helposti lähestyttävä. :) Suosittelemme ehdottomasti Riikkaa avuksi kissatalouden ongelmatilanteisiin. "

- Pekko, Tilda sekä isäntä ja emäntä-